Golden Gate Bridge in San Francisco

golden gate bridgeDe Golden Gate Bridge in San Francisco is het bekendste symbool van de stad. En misschien wel van de hele Verenigde Staten. De felrode hangbrug overspant het gelijknamige zeegat Golden Gate Strait, dat de Grote Oceaan met de Baai van San Francisco verbindt. Door de brug vindt de stad aansluiting met het nabijgelegen Marin County. Het is daarmee een belangrijke uitvalsweg. Voor reizigers is het echter vooral een toeristische attractie.

Golden Gate Bridge weetjes

De Golden Gate Bridge is ontworpen in de Art Deco-stijl en gebouwd tussen 1933 en 1937. Destijds was het de langste hangbrug ter wereld, met een hoofdoverspanning van 1280 meter. De totale lengte van de Golden Gate Bridge, inclusief aanbruggen, bedraagt zelfs 2737 meter. De brug omvat rijbanen voor autoverkeer, trottoirs voor voetgangers en fietsers en twee imposante brugtorens van 227 meter hoog. Vanwege de zoute zeelucht en het winderige klimaat vereist de Golden Gate Bridge regelmatig onderhoud. Er worden voortdurend inspecties en reparaties uitgevoerd om de veiligheid en integriteit van de brug te waarborgen.

De Golden Gate Bridge is niet alleen een technisch hoogstandje en een populaire toeristische attractie, met miljoenen bezoekers per jaar. Het is ook een populaire plek voor mensen die een einde aan hun leven willen maken. Om dat tegen te gaan hangt er tegenwoordig een speciaal veiligheidsnet onder de brug, de zogenaamde Golden Gate Bridge Suicide Barrier.

golden gate brug san francisco

Wat doen op en rond de Golden Gate Bridge?

Op en rond de Golden Gate Bridge is veel te doen. Of je nu actief wilt zijn, wilt ontspannen in de natuur of simpelweg wilt genieten van het adembenemende uitzicht. Er zijn volop mogelijkheden om van deze iconische brug te genieten.

Wandelen of fietsen over de brug

fietsen golden gate bridgeDe populairste manier om de brug te bezichtigen is door te fietsen over de Golden Gate Bridge. Aan weerszijden van de brug liggen fietspaden, vanwaar je een geweldig uitzicht hebt over het water. Het fietspad aan de oostelijke zijde van de brug (met uitzicht over de Baai van San Francisco) is een tweerichtingsfietspad en biedt een panoramisch uitzicht op San Francisco terwijl je fietst. Aan de westelijke zijde van de brug (de zijde die uitkijkt over de Grote Oceaan) is het trottoir gedeeld tussen voetgangers en fietsers. Wandel je liever over de brug, dan kan dat dus ook. Lees meer over fietshuur en fietstours.

Uitkijkpunten

San Francisco verlaten zonder een foto van de Golden Gate Bridge? Onmogelijk! In de omgeving zijn een aantal mooie uitkijkpunten. Eén van de mooiste locaties is Battery Spencer, gelegen in de Marin Headlands, waar je een panoramisch uitzicht hebt op de brug en de skyline van San Francisco. Crissy Field, aan de zuidelijke kant van de brug, biedt een geweldig uitzicht op de brug met de achtergrond van de baai en de stad. Ook de Lands End Lookout en Fort Point, aan de San Francisco-zijde, zijn mooie uitkijkpunten.

Rondvaart door de baai

Verschillende bedrijven bieden rondvaarten aan die onder de Golden Gate Bridge door varen. Vanaf de boot heb je een uniek perspectief op de brug. Daarnaast kun je genieten van adembenemende uitzichten op de skyline van San Francisco, inclusief de Transamerica Pyramid en de skyline van de stad. Verder zie je uiteraard gevangeniseiland Alcatraz en werp je een blik op andere bezienswaardigheden, zoals Angel Island, Treasure Island en de Bay Bridge. Een rondvaart boeken? Verzeker jezelf van een plekje en boek hier een boottocht door de baai (duur: 1 uur).

rondvaart baai van san francisco

Golden Gate National Recreation Area

Ten noorden van de brug bevindt zich het Golden Gate National Recreation Area. Hier kun je historische locaties verkennen, zoals het Fort Point National Historic Site en het Marin Headlands-gebied. Maar het park heeft ook prachtige stranden, waaronder Baker Beach en Rodeo Beach. Verder zijn er kilometers aan wandel- en fietspaden, met adembenemende uitzichten op de oceaan en de Golden Gate Bridge. Andere hoogtepunten zijn de Point Bonita Lighthouse en de Muir Woods National Monument met zijn majestueuze sequoia-bomen.

Parken

Er zijn verschillende leuke parken rondom de Golden Gate Bridge die een bezoek waard zijn. Het Presidio, een voormalig militair fort dat is omgebouwd tot een uitgestrekt park, biedt prachtige wandel- en fietspaden, picknickplaatsen en historische bezienswaardigheden. Crissy Field, gelegen aan de voet van de brug, heeft uitgestrekte grasvelden, stranden en uitzicht op de baai. De Marin Headlands, aan de noordelijke zijde van de brug, bieden een schilderachtig landschap, wandelpaden en uitkijkpunten met adembenemende uitzichten op de brug en de oceaan.

Golden Gate Bridge Welcome Center

Golden Gate Bridge Welcome CenterHet Golden Gate Bridge Welcome Center, gelegen aan de San Francisco-zijde van de brug, heeft tentoonstellingen die de geschiedenis, constructie en betekenis van de Golden Gate Bridge belichten. Leer hier over de ingenieurskunst achter de constructie, de uitdagingen waarmee men werd geconfronteerd en de impact van de brug op de regio. Er zijn ook interactieve elementen en multimedia-presentaties die bezoekers helpen de brug beter te begrijpen. Je kunt je auto parkeren op het parkeerterrein van het informatiecentrum. Ga je met de bus? Kies dan voor lijn 28, die voor de deur stopt.

Meer activiteiten rond de brug

Naast bovenstaande bezienswaardigheden en activiteiten zijn er nog veel meer dingen te doen rond de Golden Gate Bridge en de Baai van San Francisco. Bekijk hier alle activiteiten.

Boek nu

Vervoer naar de Golden Gate Bridge

Hoewel het openbaar vervoer in San Francisco goed verzorgd is, zijn er weinig opties om met het ov naar de iconische brug te reizen. Trams en metro rijden niet tot aan de brug. Er gaan wel een aantal buslijnen in de richting van de zuidkant van de brug, maar dat vergt wat uitzoekwerk. Gemakkelijker in dat geval is de Hop-on Hop-off bus. Als alternatief kun je overwegen om een fiets te huren en naar de Golden Gate Bridge te fietsen. San Francisco heeft fietspaden en -routes die je naar de brug leiden.

Ga je met de auto naar de Golden Gate Bridge? Er zijn verschillende parkeermogelijkheden in de buurt van de brug die je kunt gebruiken om je auto achter te laten terwijl je de brug verkent of foto’s maakt. Ten zuiden van de brug is dat Bridge Welcome Center Parking Lot. Aan de noordzijde kun je je auto parkeren op de parkeerplaats Vista Point.

Hotels Golden Gate Bridge

Ben je op zoek naar een hotel in San Francisco en wil je graag in de buurt van de Golden Gate Bridge overnachten? Voor een bezoek aan de brug, maar ook voor andere bezienswaardigheden buiten dit deel van San Francisco? Deze omgeving biedt tal van mogelijkheden, door de goede uitvalswegen. Logischerwijs betaal je voor een hotel in dit deel van de stad wel wat meer dan in andere delen, maar de locatie is dat meer dan waard. Bekijk alle hotels rond de Golden Gate Bridge.

Boek nu