ESTA aanvragen voor San Francisco

esta aanvragenGa je op vakantie naar San Francisco? Dan moet je sinds 2009 eerst een ESTA aanvragen. ESTA staat voor ‘Electronic System for Travel Authorisation’ en is in het leven geroepen als onderdeel van de nieuwe veiligheidsregels van de Verenigde Staten. Door middel van de ESTA is de regering van de VS in staat om mensen die het land in willen te screenen. En dus ook toeristen. Het is een hardnekkig misverstand dat de ESTA een visum is. Dat is het niet. De ESTA is slechts een formulier dat aangeeft dat je gerechtigd bent om door Amerika te reizen. En dus ook naar San Francisco.

Moet ik een ESTA aanvragen?

Ja. De meeste mensen dienen een ESTA voor Amerika aan te vragen. Iedereen die onder het Waiver Programme (VWP) valt is verplicht om dit te doen. Onder het VWP vallen staatsburgers van de meeste Europese landen, waaronder Nederland en België. Dit geldt zowel voor zakelijke reizigers als mensen die naar de Verenigde Staten gaan als toerist. Er zijn geen uitzonderingen voor minderjarigen. Ook voor kinderen moet een ESTA worden aangevraagd, ook als je kind nog geen 1 jaar oud is. Met een geldige ESTA en paspoort kun je zonder visum 90 dagen in San Francisco verblijven of door Amerika rondreizen.

Een ESTA is vanaf het moment van aanvragen 2 jaar geldig. Daarmee kun je net zo vaak naar Amerika reizen als je zelf wilt. Je vorige aanvraag kun je online terugvinden. Pas zodra je paspoort verloopt of één van de JA/NEE-vragen in de aanvragen veranderen moet je opnieuw een ESTA aanvragen.

Hoe vraag ik een ESTA aan?

Een ESTA aanvragen kun je eenvoudig zelf doen. Dat doe je online en minimaal 72 uur voor vertrek naar Amerika. Het wordt echter aangeraden om dit eerder te doen, zodat je bij eventuele fouten nog kan corrigeren. Een ESTA aanvraag kost geld. Je betaalt voor een aanvraag 14 dollar per persoon. Dat bedrag kun je per Creditcard en PayPal voldoen. Meestal ontvang je meteen na de aanvraag een bevestiging.

Aanvragen

Tijdens de aanvraag wordt gevraagd naar je verblijfplaats gedurende je vakantie. Heb je een rondreis geboekt, dan mag je hier het eerste hotel invullen. Verder dien je voor het afgeven van een ESTA in het bezit te zijn van een geldig retour- of doorreis vliegticket voor een geplande vlucht. Of van een voucher in het geval van een cruise. Na goedkeuring ontvang je een referentienummer. Bewaar deze goed. Of print de aanvraag uit. Je ontvangt namelijk geen bevestiging in je mailbox. Bij de douane wordt gecontroleerd of je een ESTA hebt aangevraagd en op de geldigheid ervan.

Heb ik naast een ESTA nog meer nodig?

Nee, naast een bevestigde ESTA aanvraag, een geldig paspoort en een vliegticket naar San Francisco heb je verder niets nodig om naar de Verenigde Staten te reizen. Ben je in het bezit van een visum? Vraag dan tijdens de vlucht of je van de stewardessen de benodigde formulieren kunt krijgen. Ook andere vragen kun je uiteraard tijdens de vlucht stellen.