Klimaat & weer San Francisco

weer san franciscoSan Francisco ligt in het midden van Californië, met de Grote Oceaan in het westen en de Baai van San Francisco in het oosten. Hoewel mooie stranden, palmbomen en veel zonuren hand in hand gaan met California, trekken die tropische temperaturen aan Frisco voorbij. Het weer in San Francisco kenmerkt zich juist door een gematigd klimaat, zonder uitschieters naar boven of naar beneden. Desondanks is het verstandig om eerst even te kijken wat de beste reistijd voor San Francisco is.

Temperatuur San Francisco

San Francisco heeft een mediterraan klimaat en staat onder sterke invloed van de Grote Oceaan, ook wel de Stille Oceaan genoemd, en aan de andere kant de woestijnen van Utah, Nevada en Arizona. De hete lucht vanuit het binnenland botst met de koelere lucht vanaf zee, waardoor er vooral in de zomermaanden mistbanken rond de stad ontstaan. Het is aan deze mist te wijten dat de stad weinig hete dagen kent. Vanwege deze zelfde ligging aan zee in Californië heeft het in de winter ook weinig last van koude dagen. Dit is de gemiddelde temperatuur in San Francisco, inclusief de watertemperatuur van de Grote Oceaan:

temperatuur san francisco

Weer San Francisco in de zomer

Dankzij de (laaghangende) mist in juli, augustus en begin september heeft San Francisco in de zomermaanden niet te maken met de tropische hitte die er elders in Californië wel heerst. De gemiddelde temperatuur in San Francisco in de zomer schommelt rond de 20 graden overdag en 12 graden in de nacht. De wind vanaf zee kan het echter nog wat kouder doen aanvoelen. Zeker als je bijvoorbeeld een tour naar gevangeniseiland Alcatraz boekt, of over de Golden Gate Bridge wandelt.

Winter in San Francisco

Koud wordt het nooit in San Francisco. En sneeuw is er zeer zeldzaam. Tijdens de winter wordt het overdag in SF gemiddeld nog steeds 15 graden. In maart geniet je in de stad alweer van ongeveer 9 zonuren per dag. Een winterjas is dus niet nodig. Een windjack des te meer, want met een harde zeewind kan het wel degelijk veel kouder aanvoelen. De gevoelstemperatuur is zeker aan het water een stuk lager dan wat de thermometer aangeeft.

Tip!

Ben je niet gebonden aan juli en augustus, ga dan buiten deze zomermaanden naar San Francisco. Bijvoorbeeld in mei, juni, (eind) september of oktober. De prijzen bij hotels in San Francisco zijn dan bovendien een stuk lager dan in de traditionele vakantieperiode. Ook betaal je buiten het hoogseizoen minder voor een vliegticket naar San Francisco.