Cable car: kabeltram van San Francisco

cable cars san franciscoAls je denkt aan de bekendste bezienswaardigheden in San Francisco, dan denk je ongetwijfeld aan de Golden Gate Bridge, gevangeniseiland Alcatraz en… de cable car. De historische kabeltram is voor San Francisco wat de dubbeldekker voor Londen is en niet uit het heuvelachtige straatbeeld weg te denken. En ook niet uit je bezoek aan SF.

Tot ver in de negentiende eeuw werd het transport van mensen en goederen nog met paardentrams uitgevoerd. Omdat de heuvels bij slecht weer glad werden vonden er geregeld incidenten plaats. Toen Andrew Smith Hallidie in 1869 meerdere paarden zag verongelukken nam hij het initiatief voor de huidige cable cars in San Francisco. In 1873 reed de eerste kabeltram over Nob Hill. Sindsdien is er weinig veranderd. Zelf de besturing gebeurt nog handmatig. De trams worden daarom beschouwd als een rijdend monument.

Routes van de kabeltram in San Francisco

De cable car in San Francisco telt tegenwoordig 3 routes, die allemaal door het centrum van de stad lopen. De lijnen van de tram zijn grotendeels verschillend, waardoor je ook meerdere routes kunt volgen. Op alle routes kom je langs andere hoogtepunten. De cable cars zijn vooral een toeristische attractie. Inwoners van de stad gebruiken andere vormen van openbaar vervoer in San Francisco. De routes van de cable cars:

Powell-Hyde

route cable car san franciscoDe bekendste en drukste route is de Powell-Hyde lijn. Maar de wachttijd wordt dubbel en dwars goedgemaakt tijdens het ritje. De Powell-Hyde cable car begint op de hoek van Hyde Street en Beach Street, in Aquatic Park op steenworp afstand van Fisherman’s Wharf. De tram rijdt door de wijk Russian Hill, vanwaar je een prachtig uitzicht hebt op Alcatraz. De tram passeert onderweg verder ook nog Lombard Street (bekend van de haarspeldbochten), Chinatown en Union Square voordat het bij het eindpunt aankomt, op de hoek van Powell Street en Market Street.

Powell-Mason

De Powell-Mason lijn heeft de straathoek van Taylor Street en Bay Street als beginpunt, net als de Powell-Hyde lijn in de omgeving van Fisherman’s Wharf. De rit in de kabeltram in San Francisco vindt grotendeels plaats in de wijken North Beach en Nob Hill en passeert halverwege het lagergelegen deel van Lombard Street. Net als de Powell-Hyde lijn eindigt ook de Powell-Mason lijn op de draaischijf bij Powell Street en Market Street, in Downtown San Francisco.

California Street

De minst bekende lijn van de cable cars is California-Van Ness, of kortweg California Street. In tegenstelling tot de twee andere routes begint (of eindigt) deze lijn niet bij Fisherman’s Wharf. Wil je wel ervaren hoe het is om aan de railing te hangen van de cable car, maar niet lang in de rij staan? Kies dan deze route dwars door het Financial District. De trams rijden langs Chinatown en de Grace Cathedral, naar de top van Nob Hill.

Tickets voor de cable car San Francisco

kabeltram san franciscoTickets voor de San Francisco cable car dien je vooraf aan te schaffen in de kiosk bij het beginpunt. De kosten bedragen $8 per rit. Als je in het bezit bent van een Visitor Passport is het ritje ‘gratis’. Is de kiosk niet bemand, of besluit je halverwege de route op te stappen, dan dien je bij de dienstdoende medewerker af te rekenen. Wil je in alle rust van het tramritje kunnen genieten, kies er dan voor om één van de eerste trams te kiezen. Dan besteed je je jetlag nog eens nuttig, moet je maar denken.

Op de website van vervoerder SFMTA vind je meer informatie over de tarieven, inclusief de actuele vertrektijden en routekaart van de 3 tramlijnen. De eerste tram vertrekt om 06.00 uur in de ochtend en de laatste net na middernacht.

Cable car museum

Kun je na je ritje in de kabeltram van San Francisco maar geen genoeg krijgen? Of wil je graag nog meer leren over dit bijzondere vervoersmiddel in SF? Neem dan een kijkje in het Cable Car Museum, gevestigd aan 1201 Mason Street, aan de Powell-Hyde Line. In deze voormalige opslagplaats kun je nog eens naar hartelust naar antieke trams kijken.

kabeltram san francisco